ADALET BAKANI AKIN GÜRLEK MARDİN’DE ULUSAL ADİL GEÇİŞ STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI 2027-2029 TANITIM TOPLANTISINA KATILDI06.11.2026
BAKAN GÜRLEK: “HANGİ SEBEPLE OLURSA OLSUN, ÇALIŞANLARIN VE İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN HAKKININ YENİLMESİNE ASLA RIZA GÖSTERMEYİZ”
“İŞÇİ VE EMEKÇİNİN SORUNLARINI KENDİ SORUNUMUZ OLARAK GÖRÜRÜZ”
Adalet Bakanı Akın Gürlek, çalışanların ve işçilerin haklarının korunmasının temel öncelikleri olduğunu belirterek, “Hangi sebeple olursa olsun, çalışanların ve işçi kardeşlerimizin haklarının yenilmesine asla rıza göstermeyiz” dedi.
Bakan Gürlek, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerde sendikalarla istişareye önem verdiklerini vurgulayarak, sendikaları ülkenin kalkınmasında ve çalışma hayatında vazgeçilmez bir “yol arkadaşı” olarak gördüklerini ifade etti.
İşçi ve emekçilerin sorunlarını kendi sorunları olarak gördüklerini belirten Bakan Gürlek, Adalet Bakanlığının kapılarının çalışanlara açık olduğunu ve iletilecek taleplerin çözüm odaklı bir anlayışla ele alınacağını söyledi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ulusal Adil Geçiş Stratejisi ve Eylem Planı 2027-2029 Tanıtım Toplantısına katıldı.
Bakan Gürlek, ekonominin lokomotif gücü olan emeğin ve alın terinin temsilcisi işçilerin önemini çok iyi bildiklerini ifade etti.
Her fırsatta emekçinin yanında olduklarını ifade eden Bakan Gürlek, “Emekçilerimizin yanında olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz. Onların haklarını korumayı esas alan bir hukuk yapılanmamızın bulunduğunu da özellikle belirtmek isterim” dedi.
İstişareye verdikleri önemin, reform anlayışının temelinde yer aldığını belirten Bakan Gürlek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle vurguladığı, işçinin, emekçinin ve çalışanların aleyhine hiçbir adım atmama kararlılığı, bizler için açık bir manifestodur. Bu anlayış doğrultusunda, sendikalarımızın ülkemizin kalkınmasındaki değerini biliyor, onları çalışma hayatının vazgeçilmez bir unsuru olarak görüyoruz. Çalışma hayatına ilişkin adımları atarken çalışanların temsilcileriyle istişare etmeye önem veriyor; sendikalarımızı bu yolda birer ‘yol arkadaşı’ olarak kabul ediyoruz” diye konuştu.
“HÜKÜMETİMİZ SENDİKAL HAKLARI GENİŞLETTİ”
Hükûmetin sendikal hakları genişlettiğini hatırlatan Bakan Gürlek, “Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdığını, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıdığını ve iş sağlığı ile güvenliği alanında tarihî düzenlemeleri devreye aldığını hepiniz yakından gözlemliyorsunuz. Bu düzenlemelerin uygulamadaki karşılığı da bizler için son derece önemlidir” dedi.
“ÇALIŞANLARIN HAKLARININ YENİLMESİNE ASLA RIZA GÖSTERMEYİZ”
Bakan Gürlek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak yakından takip ettiğim hususlardan biri de çalışan emekçilerimizin mağdur olmaması için kanunlarımızla sağlanan güvencelerin uygulamaya yansımasıdır. Bu güvenceler, mahkemelerimizin kanunlar çerçevesinde yürüttüğü yargılama faaliyetlerinde somut karşılık bulmaktadır. Hatta bu konuda işverenlerden davaların sonuçlarına ilişkin olarak ‘çalışan kesime ayrıcalık yapıyorsunuz’ şeklinde eleştiriler bile alıyoruz. Elbette mahkemelerimiz, bağımsız ve tarafsız biçimde, her uyuşmazlığı kendi şartları ve hukuki dayanakları çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışanların haklarını güvence altına alan düzenlemeler ise Cumhurbaşkanımızın emekçi kesime olan hassasiyetinin açık bir göstergesidir. Hangi sebeple olursa olsun, çalışanların ve işçi kardeşlerimizin hakkının yenilmesine asla rıza göstermeyiz.”
“İŞÇİ VE EMEKÇİNİN SORUNLARINI KENDİ SORUNUMUZ OLARAK GÖRÜRÜZ”
Bakan Gürlek, çözüm odaklı çalışma anlayışıyla sorunların üzerine gittiklerini belirterek, işçinin ve emekçinin üzerinden siyasi hesap yapmayı zihinlerinden geçirmediklerini ifade etti.
Bu toplantıyı istişare ve çözüm iradesini güçlendirmesi bakımından kıymetli bulduğunu belirten Bakan Gürlek şöyle konuştu: “Politik emellerimiz için işçi ve emekçilerimizi kas gücü olarak kullanmadık. Onları senede bir gün hatırlayıp şovenist ve hamasi sloganlarla öne itmedik. Çünkü bizler, Anadolu’nun köylü ve işçi ailelerinin çocukları olarak bu sorunları yaşamış, bu sorunlarla büyümüş bireyleriz. Bu sebeple işçinin ve emekçinin sorununu kendi sorunumuz olarak görüyoruz. İşçilerimizi ve emekçilerimizi, çağın çürümüş ideolojilerinin ritüellerinde birer figür olarak görmedik. Onlara nasıl daha çok hizmet edebileceğimizin, onları çalışma hayatında hak ettikleri konuma nasıl taşıyabileceğimizin hesabını gece gündüz yaptık. Kendimizi bu gayeye adadık.”
“KAPILARIMIZ İŞÇİ VE EMEKÇİLERE AÇIK”
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak işçi ve emekçilere kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ifade eden Bakan Gürlek, “Bakanlık olarak, bizlere iletilecek talepleri görev ve yetki alanımız çerçevesinde ele almaya ve çözüm odaklı bir anlayışla hizmet sunmaya hazır olduğumuzu özellikle belirtmek isterim” diyerek sözlerini tamamladı.
Bakan Gürlek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ve toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Programa; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Lübnan Çalışma Bakanı Mohamad Haidar, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Adalet Bakan Yardımcıları, Abdullah Aydoğdu, Sedat Ayyıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan ve sendika temsilcileri katıldı.